Kuala Lumpur Attractions Shopping Complex Hotels Golf Club Universities & Colleges Usefull Links
visit kuala lumpur
Home > News > Projek bersepadu RM570j ganti terminal Puduraya

kuala lumpur kuala lumpur pahang beach kinabalu
 
 

KUALA LUMPUR: Projek Terminal Pengangkutan Bersepadu Bandar Tasik Selatan bernilai RM570 juta bagi mengambil alih fungsi Terminal Puduraya yang uzur sekali gus memberikan keselesaan kepada pengguna dijangka mula digunakan pada 2010.

Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Zakaria Bahari, berkata terminal yang pembinaannya mula dilaksanakan akhir tahun lalu, dijangka bukan saja berupaya mengurangkan kesesakan di ibu kota berikutan lokasi strategik dan luas.

“Projek ini akan menggantikan Puduraya yang uzur dan sesak serta tidak dapat menampung perkhidmatan bas ekspres yang bertambah.

“Terminal ini dijangka mengurangkan kesesakan di ibu kota dengan lokasi dan kemudahan lebih luas bagi menampung perkhidmatan bas dan teksi antara bandar sektor selatan membabitkan Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Singapura,” katanya kepada Berita Harian semalam.

Terdahulu, Zakaria mengadakan lawatan mengejut ke Stesen Komuter Bandar Tasik Selatan bagi meninjau kemudahan dan perkhidmatan KTMB. Hadir sama Pengarah Urusan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Mohd Radzak Abd Malek dan Pengurus Besar Perkhidmatan Komuter KTMB, Mohd Zain Mat Taha yang Zakaria menaiki tren menghala ke KTM Bangi.

Terminal yang dikenali sebagai ITT Bandar Tasik Selatan bakal mempunyai terminal berkeluasan 95,000 meter persegi selain memuatkan sehingga 150 ruang teksi, 60 platform bas dan 1,000 tempat letak kereta.

Terminal berkenaan boleh dihubungi menerusi dua lebuh raya utama iaitu Lebuh Raya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) dan Besraya disamping digabungkan perkhidmatan Sistem Transit Aliran Ringan (LRT), Komuter KTM dan Express Rail Link (ERL) yang mempunyai stesen dalam lingkungan radius 200 meter.

Mengulas kualiti perkhidmatan stesen KTM, Zakaria berkata, masih ada ruang untuk penambahbaikan yang boleh diberi perhatian, terutama keselamatan dan keselesaan pengguna seperti kemudahan bagi orang kurang upaya (OKU).

Sementara itu, Mohd Radzak berkata, KTM sentiasa prihatin dengan kemudahan membabitkan OKU dan sejumlah RM15 juta diperuntukkan bagi tujuan berkenaan.

Katanya, peruntukan RM15 juta itu membolehkan stesen komuter KTM dilengkapi lif, ramp dan tandas OKU bagi membolehkan golongan berkenaan tidak menghadapi kesukaran ketika menggunakan perkhidmatan Komuter KTM untuk laluan masing-masing.

Beliau berkata, setakat ini stesen yang mempunyai kemudahan untuk OKU ialah Midvelly, Bank Negara, Kepong Sentral, Seremban, Kajang, Subang Jaya dan KL Sentral.

Sources: http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Nasional/20081008235703/Article
Copied at 09 Oktober 2008
msc malaysia

kl ads

visit malaysia
Tel : 03-9235 4848
Malaysia Tourism HotLine


boycott israel

malaysia airline logo
Your Prefered Airline

Malaysia Green And CleanKUALA LUMPUR NEWS


OTHER KUALA LUMPUR PLACE
... Hotels
[ TOP ] [ HOME ]


visit to kuala lumpur

We endeavor to beneficial our tourism economies. Keep in
touch with us!
REGISTER

register


CTRL+D to bookmark

Freelanced by
> FIREFISH <

copyright @2006-2012
V2KL v2.3

Disclaimer

webmaster[at]visit-to-kl.com